Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По-голямата част от британското въздушно пространство ще остане затворена

По-голямата част от британското въздушно пространство ще остане затворена за полети, заради опасността, която създават облаците от вулканична пепел. Полетите над Северна и част от Западна Европа също са спрени. Затворено е и въздушното пространство над Полша.

От Европейската асоциация за сигурност над полетите коментираха, че това е най-значителното затваряне на въздушното пространство поради природно бедствие в историята на авиацията.

Засега има много отменени полети на летище "София", но въздушното пространство над страната ни остава отворено. Облакът с вулканична пепел се придвижва на югоизток. Очакванията са да не стигне до България, коментира авиометеорологът Мария Петкова, която е специалист по разпространение на вулканичните облаци.

В момента облакът е ситуиран северно от нашата страна, по-точно северно от територията на Румъния. Потокът във височина е ориентиран от запад – югозапад, което блокира облака северно от страната и в момента няма опасност от разпространението му над нашата страна. Най-близо до територията на страната облакът ще бъде ситуиран тази нощ, но трябва да кажа, че той ще бъде отново северно от страната. Опасност за самолетите, кацащи на територията на страната, няма., заяви Петкова.

По публикацията работи: Олга Иванова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени