Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Във Варшава започна траурна церемония в памет на Лех Качински

В полската столица Варшава, на централния площад "Пилсудски", близо до Стария град, започна церемонията в памет на полския президент Лех Качински, неговата съпруга Мария и на над 90-те останали жертви на самолетната катастрофа край Смоленск. Церемонията ще приключи четири часа по-късно. На площада час по-рано се събраха десетки хиляди поляци, носещи полски знамена.

В началото на проявата беше прочетен пасаж от Откровението на Свети Йоан. После бяха спазени две минути мълчание в памет на жертвите, на фона на вой на сирени и на биенето на църковни камбани. След това бяха прочетени имената на
жертвите на самолетната катастрофа край Смоленск.

Полша е благодарна на Русия за подкрепата й след самолетната катастрофа от миналата седмица, при която загинаха президентът Лех Качински и още 95 души. Изявлението бе направено от изпълняващия длъжността президент на Полша Бронислав Коморовски на церемонията в памет на жертвите, която се провежда във Варшава.

"В тези тежки времена за нашата страна, ние не сме сами. Затова сме благодарни на гражданите на Русия, които спонтанно изразяваха своето състрадание към Полша и полския народ", посочи в словото си Коморовски.

"Тук сме днес, за да си спомним за тях, за да заявим, че ще чакаме в страната да се завърнат телата на всички жертви и те да бъдат погребани на полска земя. Предстоят ни трудни времена, за да не бъде загубена тяхната работа. Трябва да изпълним тази задача като хора и като полска държава. Трябва да осъществим също така техните мечти и надеждите им за Полша", бяха думите на полският премиер Доналд Туск.

След приключването на церемонията на площад "Пилсудски", в 18,30 часа българско време ковчезите на президента Лех Качински и на съпругата му Мария ще бъдат изложени в катедралата "Свети Ян" във Варшава, която е в близост до площада. Там ще бъде отслужена литургия, която ще започне в 19 часа българско време. След това телата на семейство Качински ще останат за известно време в катедралата, преди да бъдат транспортирани в Краков, където ще бъдат погребани в неделя.

По публикацията работи: Световните агенции
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна