Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БСП ще запознае ЕК и Комитета на регионите с проблемите на българските общини

БСП ще запознае ЕК и Комитета на регионите с проблемите, които срещат българските общини. Това стана ясно след двудневната среща на общините от БСП с ръководството на партията. Червените общинари приеха и декларация към правителството.

Заради намаляването на собствените приходи на общините и орязването на държавната субсидия с 200 милиона лева, след два месеца общините ще влязат в дефицит от близо 600 милиона лева, прогнозира Сергей Станишев.

"Това ще означава, че общините няма да могат да изпълняват свои основни местни дейности. Няма да могат да изпълняват и свои социални дейности. В т. ч. по отношение на детските градини", поясни лидерът на БСП. 

В декларация, приета от общините, се настоява, като бенефициенти на 60 процента от евросредствата, да бъдат съкратени сроковете за административните процедури.

"По отношение на Оперативна програма "Околна среда" и Програмата за развитие на селските райони правителството спешно трябва да вземе решение, ако иска тези средства да бъдат усвоявани от ЕС", посочи Станишев. 

От БСП не искат и натискът върху кметовете да продължи, тъй като това спирало работата на администрацията.

"Никой не смее да поеме никаква отговорност. Всички се страхуват. Защото, това, за което се шегуват хората в администрацията, че всеки подпис е крачка към затвора", коментира лидерът на БСП.

По публикацията работи: БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна