Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес ще се състои погребението на Лех Качински и съпругата му

Днес в старинния полски град Краков ще се състои погребението на полския президент Лех Качински и съпругата му. Очаква се да присъстват редица държавни и правителствени ръководители, но заради вулканичния облак над Европа не се знае до последния момент кой точно ще успее да пристигне за траурната церемония.

Днес със специален самолет тленните останки на президентската двойка ще бъдат транспортирани в Краков. При нужда, поради вулканичния облак над Европа, се вземат под внимание и други видове транспорт. В Краков са очаквани около 95 правителствени делегации. Те ще се простят с президента Качински и първата дама по време на богослужението в историческата катедрала "Пресвета Богородица на Стари Място".

В траурната процесия към замъка "Вавел" обаче ще участва само семейството, полските държавните ръководители, близки и обществени дейци, посочени от семейство Качински. Президентът и съпругата му ще бъдат положени в каменен саркофаг от оникс в една от криптите на замъка.

Тази последна траурна церемония, поради изключително малкото помещение на криптата, също е запазена само за близките и най-важните официални лица на Полша.

По програма "Хоризонт" днес след обяд ще имате възможност да проследите хода на церемонията и да чуете коментари и анализи от Варшава, Краков и България за личността на покойния президент Качински, както и за това кои са първите задачи пред Полша от следващата седмица, когато траурът в страната завърши.

Извънредното предаване на "Хоризонт" започва веднага след новините в 14 часа.

По публикацията работи: Галя Конах - Варшава
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна