Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Добрата координация ще допринесе за повече полети в свободното въздушно пространство

Изключително добра координация и едновременни действия на всички аеронавигационни центрове в Европа изисква решението на министрите на транспорта от Евросъюза, което те взеха тази вечер във видеоконферентна връзка. Това ще позволи да се осъществяват едновременно повече полети в свободното въздушно пространство, поясни зам.-изпълнителният директор на Ръководство въздушно движение Ангел Рачев.

Нашите действия са координирани с нашите цели. Това са най-вече икономия. С доставчика на авионавигационни услуги "Ромаца" ние координираме, така че отварянето и затварянето на съответно зоните да бъде координирано както в хоризонтално, така и във вертикално време. Т.е. в един и същи час ние издаваме промяна за отваряне на въздушното пространство. Сами разбирате, че отваряне на въздушното пространство само до границата, до Дунав не е в полза на прелитащия трафик към Централна Европа.

Зам.-министърът на транспорта Камен Кичев съобщи прогнозата за полети към Западна Европа, като подчерта, че към момента са отворени всички международни летища на България.

Полети могат да се извършват на юг и на изток от България, донякъде и югозапад. Правилата, които следваме, за нас са безопасността е №1. Ние няма по никакъв начин да направим нещо, което е в разрез на правилата и правилата, които са из готвени за опериране, а именно в случаи, когато има облак от вулканичен прах.

До момента са анулирани 142 полета от България, над 250 хил. евро са загубите за летище София. Отделно ще се пресмятат загубите на летищата във Варна и Бургас, съобщи зам.-министър Камен Кичев.
По публикацията работи: Олга Иванова - БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна