Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Някои специалности във висши училища ще бъдат закрити

Заради липса на преподаватели ще се наложи да бъдат закрити някои специалности във висши училища. Това каза министърът на образованието Сергей Игнатов, и добави, че най-засегнати вероятно ще бъдат правото, икономиката и публичната администрация.

Основните преподаватели по тези специалности са кадри на Софийския университет и на УНСС и според новия закон те вече нямат право да преподават в други училища. Без собствени кадри по-малките университети могат да изпаднат в криза, смята министърът.

И като изпаднат в криза, трябва да вземат решение – след като нямат преподаватели, ще го закрият, или ще направят такива смесени програми на базата на кредитната система, т.е. предстои наистина такава криза в следващите три-четири години.

Напълно е възможно, които на териториален и предметен принцип са сходни, да пристъпят към такъв договор за окрупняване. Водят се такива преговори и това е много хубаво.

Другото, което е предвидено в проектозакона за висшето образование – там се предлага една мярка колежите да влязат в договорни отношения с университетите и на базата на този договор те стават част от тяхната структура, без да губят своята самостоятелност. Така ще имат общи научни съвети, общ преподавателски състав, което означава, че дори на по-ниските нива, на първи и втори курс в образование на бакалавърската степен, е възможно да имат и общи курсове.
По публикацията работи: Александра Михайлова - БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна