Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС решава днес евентуалното отваряне на европейското въздушно пространство

Министрите на транспорта от ЕС ще проведат извънредна среща днес, на която ще се обсъди дали да бъдат премахнати ограниченията върху въздушния трафик на континента заради облака пепел от исландския вулкан. 6,8 милиона пътници са засегнати от затворената вече пети ден по-голяма част от европейското въздушно пространство. Над 200 милиона долара са загубите на авикомпаниите всеки ден, заради действащите забрани за полети в повече от 20 държави.

Комисарят по транспорта Сийм Калас обяви вчера, че трябва да се намерят начини за разширяване на действащото въздушно пространство. След консултации с представители на Евроконтрол - Европейската агенцията за безопасност на въздушната навигация - Калас заяви: "Изправени сме пред наистина безпрецедентна ситуация, която не сме наблюдавали досега - толкова голяма част от европейското въздушно пространство е затворена и то за толкова продължителен период. Подобно нещо никога не се е случвало. Очевидно е, че тази обстановка не е устойчива. Не можем просто да стоим и да чакаме облакът пепел да се разсее."

Комисар Калас добави, че сигурността остава абсолютен приоритет и компромиси с нея няма да има. "Една от посоките ни е да работим по безопасността. Не може да има компромис по отношение на безопасността. Тя е нашият пръв и най-важен приоритет. Въз основа на пробните полети работим в посока на оценка обстановката и търсене на начини за разширяване на въздушното пространство без безопасността да бъде подложена на риск."

По информация на Евроконтрол вчера в Европа са обслужени едва 5 хиляди полета. За сравнение в нормален неделен ден полетите са 24 хиляди.

По публикацията работиха: Биляна Николова, БНР - Франс прес, Би Би Си

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна