Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-фрапиращите злоупотреби на предишното правителство са проектите АЕЦ "Белене" и "Водно огледало"

Сред най-фрапиращите случаи на злоупотреби, извършени от предишното правителство, са проектите АЕЦ "Белене" и "Водно огледало" в Кърджали, както и сделките за замени на гори. Това са част от заключенията на временната парламентарна комисия, която беше натоварена да провери разходите, назначенията и сделките, извършени в последната година от мандата на кабинета "Станишев". Докладът е публичен още от края на март.

Половин година комисията, оглавена от ГЕРБ, разследва предишния кабинет. За да напишат този доклад от 150 страници, те прегледаха много медийни публикации и над 40 хил. страници документи.

Според доклада са установени огромни харчове и източване на пари от проекти. В него е записано, че в последните месеци от мандата на предишното правителство с 37 постановления на Министерски съвет са одобрени и разпределени допълнителни средства за разходите в общ размер над 1 млрд. лв., включително и 400 млн. лв. от резерва за непредвидени и неотложни разходи, за който така настоятелно се твърдеше, че осигурява надежден буфер срещу задълбочаващата се икономическа криза. Това каза председателят на комисията Стоян Мавродиев.

Предходното правителство успя за рекордно кратко време необезпокоявано да изхарчи огромен ресурс за финансиране на неясно дефинирани политики и множество спорни проекти. Много от разходите са правени на ръба на закона. Често са използвани различни методи на заобикаляне на закона в името да бъдат усвоени до последно отпуснатите лимити за разход. Освен това периодът, в който са направени тези разходи, остава сериозни съмнения за предизборни харчове и ниска ефективност при усвояване на средствата.

По публикацията работи: Лили Царева - БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна