Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдията Петър Сантиров остава в ареста

Съдията Петър Сантиров остава в ареста, реши Софийският апелативен съд. Според магистратите не са оправдани данните, свързващи Сантиров с бившия военен министър Николай Цонев и бившия главен секретар на финансовото министерство Тенчо Попов по схема за подкуп на следовател.

И този съдебен състав направи строга забележка на Сантиров и на адвоката му, че толкова бързо, след като други два състава на Градския и на Апелативния съд се произнесоха по задържането под стража, обжалват тази мярка, като ги заподозряха, че по този начин искат да ревизират съдебно решение – да си изберат подходящ съдебен състав.

Това, което също се повтори с определението на Градския съд, е, че има основание да се провери колко чиста е била ролята на следователя Петьо Петров, който е основният свидетел срещу тримата и дали всъщност той не е бил също активна страна в тази корупционна схема. Днес бяха приложени и разпечатки от телефонни разговори, предшестващите СРС-та, където стана ясно, че търсенето Сантиров-Петров е било сравнително равностойно.

Тепърва предстои да се научи дали само от официалните телефони са разговаряли двамата. И още нещо важно, което може би ще е от полза на прокуратурата – задържаният Тенчо Попов е дал показания пред разследващите органи, като е обяснил по какъв начин е получил парите.

Това, което е важно, е, че се прави опит да се прехвърли вината основно на следователя и на Николай Цонев, като останалите посредници, помагачи в корупционната сделка да обяснят, че просто са били посредници наистина, а не активно участващи в нея. Дали обаче това ще бъде потвърдено по време на съдебните заседания, когато започнат по същество, предстои да научим. От прокуратурата обещават много скоро този случай да приключи с обвинителен акт.
По публикацията работи: Силвия Великова - БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна