Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Притокът на руски туристи в България ще се увеличава

Руските граждани, които са поискали български визи от началото на годината, са с 25% повече от същия период на миналата година, съобщи Външното министерство. Въпреки променените визови правила, от министерството се надяват, че това няма да попречи на притока на руски туристи в България.

След като от месец март бе премахната системата за електронно подаване на молби за визи за руските туристи, говорителят на външното министерство Весела Чернева успокои българските туроператори, че броят на кандидатите от Русия за българските туристи дори се увеличава спрямо миналата година.

От началото на януари до края на март има 16 260 издадени български визи на територията на Руската федерация.

Заради нов конкурс бе избрана външна фирма за обработка на документите, като тя, освен че увеличи таксата, изисква молбите да се подават на хартия. Български туристически фирми изразиха опасения от забавяне на процедурите и дори предложиха на своя сметка да командироват още консулски служители в Русия.

В Министерство на външните работи не е постъпвало такова предложение. За него ние научихме от медиите. Бихме се радвали да научим повече подробности от туроператорите.
По публикацията работи: Никола Миладинов - БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна