Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парите от приватизация ще могат да постъпват директно в хазната

Парите от приватизация ще могат да постъпват не само в сребърния пенсионен фонд, но и да отиват директно в хазната. Такава възможност се предвижда със създаването на Държавната консолидацонна компания. В нея ще влязат не само миноритарни държавни дялове, но и изцяло държавни предприятия, които да бъдат продавани.

Икономическото министерство е регистрирало в Агенцията по вписванията Държавната консолидацонна компания. В нея ще могат да се апортират не само дялове и акции от дружествата, в които държавата има миноритарно участие, но и компании с 100 процента държавно участие в капитала. Участията на Консолидационната компания в други търговски дружества ще бъдат раздържавявани от Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол.

Не се изключва възможността парите от приватизацията да постъпват в Консолидационната компания и вследствие да бъдат насочвани към централния бюджет под формата на разпределение на дивидент. Сега те влизат в сребърния фонд.

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков е поискал от колегите си да направят преглед на т. нар. забранителен списък, като целта е да се освободи допълнителен приватизационен ресурс от дружествата, съобщават още от министерството.

По публикацията работи: Юлияна Стоянова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна