Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иран ще предостави по-добър достъп във водещата си ядрена инсталация в Натанц

Иран е приел да предостави по-добър достъп на инспекторите на МААЕ във водещата си ядрена инсталация в Натанц, където Ислямската република започна да обогатява от февруари своя уран в по-висока степен, твърдят дипломатически източници.

В същото време иранският президент Махмуд Ахмединеджад, на посещение в Зимбабве търси подкрепа за страната си от президента Мугабе, докато САЩ се опитват да договорят нова серия от санкции срещу Иран, подозиран, че иска да придобие ядрено оръжие.

Принципното споразумение за по-добър достъп до иранските ядрени инсталации в Натанц, постигнато от Международната агенция за атомна енергия по време на заседанията й този месец, идва малко късно. Техеран започна да обогатява своя уран до 20 % от февруари, без да приеме предварително засилване на мерките по контрола. ООН приветства решението на Иран, като същевременно смята, че става въпрос за рутинни мерки, които Ислямската република е избягвала досега.

От своя страна, режимът в Техеран твърди, че това споразумение е доказателство за доброто му сътрудничество с Международната атомна агенция. Според дипломати Иран упражнява натиск, зад кулисите, за да избегне на всяка цена нови санкции. Иранският външен министър Мотаки е очакван утре в седалището на Атомна агенция на ООН, във Виена.

В този контекст се вписват и опитите на Техеран за сближаване с Китай, както и посещението на Махмуд Ахмединеджад в Зимбабве, където с президента Мугабе осъдиха "сатанинските и несправедливи" санкции, налагани от "колониалистите".


По публикацията работи: Бисерка Григорова - кор. на БНР в Бейрут
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна