Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Лозанов: Идеята за сливане на БНР и БНТ трябва да се подложи на обществено обсъждане

Идеята за сливане на БНР и БНТ е идея, която сега навлиза в публичното пространство и трябва да бъде подложена на обществено обсъждане. Това каза в предаването "Неделя 150" председателят на СЕМ Георги Лозанов. Той допълни, че евентуално обединение на двете обществени медии е свързано и с промени в Закона за радио и телевизия.

"Това е тема евентуално на цялостната промяна на един Закон за радио и телевизия, който още не е започнал да се пише, така че единственото, което смятам сме длъжни, е действително да й дадем максимална възможност публично да бъде обсъдена тази идея. Впрочем, тя нито е нова, нито е революционна. В повечето европейски страни обществените медии функционират по този начин, да спомена ББС и "Дойче веле" например, така че това ще даде много привилегии, включително и това най-после да има един модел, който в някакъв смисъл да конструира тези обществени медии, защото досега те стоят под сянката на държавната медиа, слабо реформирана е сферата", коментира Лозанов.

Един от съвременните проблеми на частните електронни медии у нас е, че те все по-рядко изпълняват обществени функции. Комерсиализацията, особено в телевизиите, е голяма, каза още Георги Лозанов.

Темата за обединението на БНТ и БНР не е обсъждана в цялата телевизия, каза Уляна Пръмова, генерален директор на телевизията.

"Този брак, ако е брак по сметка, и ако се случи така, както се говори, че от него се очаква да се случи, има смисъл. Моите обаче лични опасения са, че един нов закон, който ще разпише този брак, и не заработи този нов закон, така, както не заработи и досегашният, ще обрече телевизията и радиото на катастрофа", коментира Пръмова.

Без рефинансиране БНТ няма да може да продължи да съществува. В медиата вече са направени съкращения, адекватни на финансовата криза в страната, добави още генералният директор на националната телевизия.

По публикацията работи: БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна