Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът може да наложи вето върху Закона за развитието на академичния състав

Президентът Георги Първанов може да наложи вето на текстове от Закона за развитието на научния състав. Законът беше приет преди 10 дни от парламента. На среща с млади учени, президентът каза, че е получил десетки становища и възражения по закона, сред които позициите на Софийския университет, на БАН и на Съюза на учените в България.

Президентът потвърди, че ще вземе окончателно решение дали да наложи вето на текстове от закона на базата на експертни мнения.

Аз самият имам доста сериозни възражения към текста, който като цяло съм склонен да приема, но твърде вероятно е да бъде наложено вето, въпросът е дали това вето да е за цялостния закон или ако приемем заложените в него принципи, да се опитаме да усъвършенстваме текстовете, с които разполагаме.

Според младите учени законът е бил приет на бързо, а изискването на трудов стаж при назначаването на професори и доценти във висшите училища не е трябвало да отпада. Стилиян Георгиев от Сдружение "Екогито" мотивира искането за доработване на закона.

Липсата на гаранции за безпристрастни оценки на процеса на публичното израстване – това е все едно да се разберем как ще функционира уличното движение в София, но още да не сме изработили знаците и табелите и да пуснем коли.
По публикацията работи: Мира Стефанова - БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени