Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България не търси руско финансиране за АЕЦ "Белене"

България не търси руско финансиране за АЕЦ "Белене", съобщи зам.-министърът на икономиката и енергетиката Мая Христова на кръгла маса в Народното събрание за бъдещето на централата. Шест компании са кандидатствали за консултант по икономическата обосновка на проекта АЕЦ "Белене". Във форума участваха депутати, представители на Русия, САЩ и ЕС.

Новият консултант за АЕЦ "Белене" трябва да даде яснота има ли пазар за тока, който централата евентуално ще произвежда, заяви зам.-енергийният министър. Въпреки че конкурсът трябва да приключи до средата на юни, тя увери участниците в дискусията, че правителството иска инвеститор от ЕС.

Без прозрачност и без наличие на европейска воля и инвестиционно намерение този проект няма да продължи.

Вицепрезидентът на руската фирма "Атомстройекспорт", която строи централата, Генадий Тепкен посочи, че при това забавяне консервирането на площадката в Белене ще струва около 7,5 млн. евро.

Неговият колега атомен експерт Владимир Казанчев пък призова България да не се отказва от АЕЦ "Белене" и припомни, че Русия е предложила финансова помощ, за да не се забавя строежът.

Не трябва да правим някои грешки, като изхвърляме детето с водата от някакъв съд, нали. Руската страна е съгласна да преотстъпи своя първоначален технически дял в този проект на този инвеститор, който ще бъде избран от правителството на България.

Ето и отговорът на зам.-министър Христова.

Ние в момента не търсим руско финансиране, ние търсим европейско съучастие. България е единственият собственик. Нямаме дялове, които в момента да предлагаме, не сме предлагали на руската страна такива и в момента не сме в такива преговори.

В дискусията не се чуха мнения от хора от БСП или представители на предишното правителство, което сключи договорите за изграждане на АЕЦ "Белене".
По публикацията работи: Никола Миладинов - БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени