Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Приключи срещата Берлускони-Путин

В изключително приятелска атмосфера и в присъствието на министри от двете страни приключи работната среща край Милано между италианския премиер Силвио Берлускони и руския му колега Владимир Путин. На срещата, провела се в историческата вила Джернето, бяха подписани важни споразумения, отнасящи се за икономическо и енергийното сътрудничество.

Едното споразумение е между италианската енергийна група "Енел" и руската "Интер Рао" за ядрено сътрудничество с проект за изграждане на централа в Калининград. Тя трябва да влезе в действие до 2018 година, а част от произведената енергия ще бъде предназначена за европейските страни. Освен това, "Ени" и "Газпром" ще разширят общата си дейност и на африканския континент. "Не бива да оставяме целия потенциал там на Китай", заяви Берлускони.

Подписан бе меморандум за изграждане на руска територия на експериментален термоядрен реактор "Игнитор" и други инвестиции в областта на ядрената физика.

По въпроса за газопровода "Южен поток" както Берлускони, така и Путин подчертаха неговата важност. "Работата по него ще започне в първото шестмесечие на 2012", заяви Берлускони, като спомена в тази връзка по проекта и името на България.

За възстановяването на пострадалите от земетресението в Акуила исторически паметници Москва ще преведе на италианския град 7, 200,000 евро. Берлускони покани своя приятел Владимир, както сам той нарече Путин, да присъства на първата меса, щом църквата "San Gregorio Magno" бъде възстановена.

По публикацията работи: Елена Шаханова - кор. на БНР в Италия
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна