Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КНСБ: Правителството ще приеме варианта за изчистване на отпуските до края на годината

По информация на КНСБ правителството се връща към старото си предложение натрупаните стари отпуски да могат да се изчистят само до края на тази година, а ако служителят напусне да му се плащат само 10 дни.

От синдиката предупреждават ще съдят кабинета в Съвета на Европа заради нарушаването на конвенция, която България е ратифицирала.

Правителството е отправило и ново предложение за болничните - първият ден да не се плаща, вторият ден да се плаща 100 процента от работодателя и третият ден отново от работодателя, но 60 процента от дневната надница.

Според вицепрезидента на КНСБ Валентин Никофоров синдикатът отвхвърля и тази идея. По информация на синдикалистите утре обаче предложенията ще бъдат приети от кабинета.

Никифоров заяви, че синдикатът започва подготовка за национален протест, ако правителството едностранно гласува решение за натрупаните стари отпуски и болничните.

КНСБ вече отхвърли идеята натрупаните отпуски да се изчистят до края на тази година и един от първите болнични дни да не се заплаща.

В промените в Кодекса на труда, които се предлагат от правителството ще пише, че годишният отпуск ще се ползва по график, съгласуван между работодателя и синдикатите.Там където няма профсъюзи - от общото събрание на колектива, обясни Емил Мирославов от социалното министерство. За всеки работник ще се определя период, в който той да ползва годишния си отпуск. Целта е да се избегне натрупването и от друга страна да се гарантира, че служителят ще ползва отпуската си.
По публикацията работи: Цв. Стоянова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна