Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК: Загубите от исландския вулкан могат да достигнат 2,5 млрд. евро

Европейският комисар по транспорта Сийм Калас заяви, че загубите за авиокомпаниите и туристическата индустрия заради облака от пепел от исландския вулкан могат да достигнат 2,5 милиарда евро.

Пред репортери в Брюксел Калас посочи, че все още не е определена крайната цифра на загубите, тъй като продължава да постъпва информация от засегнатите сектори в отделните държави-членки. Еврокомисарят подчерта, че Европейската комисия трябва да оцени внимателно окончателните данни, като предвид извънредния характер на обстоятелствата може да бъде предоставена помощ за намаляване на понесените загуби.

Калас заяви: "Комисията смята, че извънредните обстоятелства от последните дни могат да оправдаят въвеждането на мерки за помощ за компенсиране на понесените загуби... Тази помощ трябва да бъде предоставена на базата на единни критерии, въведени на Европейско ниво. Тя не трябва да се използва за предоставяне на несправедливо финансиране на компании, които не са пряко засегнати от кризата."

По данни на Международната агенция за въздушен транспорт (ИАТА) затварянето на летищата във връзка с исландския вулкан е довело до загуби в размер на 1,3 милиарда евро само за авиокомпаниите. Организацията призова правителствата да поемат поне част от загубите, обвинявайки ги в неефективна реакция за справяне с кризата.

По публикацията работиха: Биляна Николова - EbS, Франс прес
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени