Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Държавата ще стимулира работодателите да подобряват условията на труд

Държавата ще стимулира работодателите да инвестират в подобряване на условията на труд. Това ще става въпреки кризата, съобщи в Пловдив социалният министър Тотю Младенов по повод Световния ден за безопасност и култура на труда. Министърът предупреди, че трудовите злополуки с фатален край са се увеличили с 57%, въпреки че като цяло тенденцията е трудовите травми да намаляват.

Шест млн. лв. от Фонда "Условия на труд" са изразходвани през последните седем години за финансиране на проекти на работодатели за подобряване на условията на труд, подчерта министър Младенов, като увери, че заделянето на средства от страна на държавата ще продължи.

В момента правим проверки да видим какъв е ефектът от тези пари, които са вложени в отделните предприятия за подобряване условията на труд. Животът и здравето на хората нямат цена. И тук не трябва да се правят никакви компромиси от никой. И в тази връзка ще настояваме да има повече средства, заделени във Фонд "Условия на труд", и да се инвестират с проекти, с които кандидатстват работодателите за подобряване реално на условията на труд в техните фирми.

Позовавайки се отново на статистиката, Тотю Младенов каза още, че над 320 календарни дни са били загубени от трудови злополуки. Освен, че призова всички да бъдат бдителни и да се пазят на работните си места, той свърза трудовия травматизъм с днешните решения на кабинета за отпуските.

В една голяма част от трудовите злополуки, които стават в България, и професионалните заболявания, загубата на работни дни заради трудови злополуки и професионални заболявания се дължат и на това, че хората не са достатъчно възстановили силите си. И е безумие да продължаваме по същия начин.
По публикацията работи: Кремена Данева - кор. на БНР в Пловдив
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна