Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мащабно разпространение на кучешка тения по домашните животни в Силистренска област

Мащабно разпространение на кучешка тения по домашните животни, регистрират ветеринари в Силистренска област. В Община Главиница близо 90% от животните носят заразата. През последните пет месеца са регистрирани и три случая на заболели хора.

Според участъковия ветеринар в Община Главиница д-р Халит, ситуацията е тревожна и изисква спешни мерки: Много силно съм обезпокоен от това, което намерихме. Много рядко се е случвало преди години да откриваме кучешка тения по трупове. Но сега при 8 броя, 6 да са заразени, това е голям процент. Кучешката тения е много силно разпространена по животните и става въпрос за животни, междинни гостоприемници на заболяването, а именно овце и кози. Трябва да се има предвид, че и човекът е междинен гостоприемник. Единственото и най-важното е, че хората трябва да придобият навици за обезпаразитяване на своите домашни кучета.

Ветеринарните настояват общините да засилят контрола над домашните любимци в селата и да подобрят дейността по намаляване популацията на бездомните кучета.

По публикацията работи: Маргарита Иванова - кор на БНР в Силистра
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна