Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Синдикати, работодатели и управляващи ще решават схемата за изплащане на болничните

Националният съвет за тристранно сътрудничество ще обсъжда днес схемата за изплащане на болничните. До днес синдикати, работодатели и управляващи не можаха да се разберат по въпроса.

Във вторник вицепрезидентът на КНСБ Валентин Никифоров предупреди, че се готви национален протест ако правителството наложи един от първите три болнични дни да не се заплаща: Какъвто и вариант да се избере няма да се плаща на работника, служител или третия, ние не приемаме, защото това е едно наказание към майките, които гледат децата си и към работниците, които действително са болни и към специалистите.

Другият вицепрезидент на КНСБ Иван Кокалов изложи последното предложение на синдиката: Предлагаме 100% за първия ден, 80% за втория и третия за сметка на работодателите. Той по този начин ще контролира всеки работник какъв болничен лист му дава, защото той е длъжен да го плати и така контрола ще се върне там, където му е мястото.

Вчера премиерът Бойко Борисов заяви, че подкрепя идеята третият ден от боледуването да е за сметка на работника. Той каза, че не се притеснява от заканите за протести от страна на синдикатите.

Бойко Борисов: Добре дошли са. Аз ще протестирам на другия тротоар. Те са си мълчали през всичките тези четири години. Кой ще дава тези пари? Откъде да ги намерим? Тютюнопроизводителите искат 116 млн. 220 млн. трябва да са в касата допълнително. Ще обера аз на тези 20-годишни синдикати, на президента и на всичките тези от БСП за 20 години, мошениците, и от Синята коалиция, това, което са направили. Отивам и протестирам от другата страна. Казал съм: веднага избори. Да излиза Първанов и всичките – избори. Отказваме се ние от мандата, той от мандата и решаваме проблема, ако има такъв. Аз нямам грам вина за това, което съм наследил. И няма да допусна да ми вменят тази вина. Стачки – заповядайте!

По публикацията работи: БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени