Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министърът на отбраната иска фонд за научни изследвания в областта на отбраната

Министърът на отбраната Аню Ангелов иска да се създаде фонд, който да финансира научни изследвания в областта на отбраната. Един от вариантите е при сделки с оръжия фирмите да отчисляват процент, който да отива във фонда.

Поради изчезване на регулярните пазари, които имаше нашата отбранителна промишленост, те пристъпиха към едно прехвърляне на своето производство на гражданска основа. Това беше крупна грешка, между впрочем. Високи технологии, високо квалифицирани специалисти произвеждаха тенджери, каквото се сетите, само и само да живеят отделните предприятия. Изчезнаха и научноизследователските звена. Този фонд е много нужен и ние ще направим всичко възможно такъв фонд да бъде създаден.

Министърът на отбраната каза още, че голяма част от военновременните запаси са излишни. До средата на мандата на правителството ще се изготви държавен военновременен план и бюджет с конкретните нужди от запаси. Ангелов каза, че сега армията продава ненужно въоръжение, но по прозрачни правила.

За съжаление, когато се е продавало по-рано, който дошъл първи, той спечелил, сега го продаваме на базата на търг и така значително надвишаваме приходите от продажбите на налично въоръжение и техника.
По публикацията работи: Цветелина Стоянова - БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна