Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„За” и „против” ваучерите за храна като антикризисни мерки

Тривиално е въпросът за ваучерите за храна да се разглежда само като дебати „за” и „против”, заяви за „Хоризонт” Лъчезар Богданов от консултантската компания „Индъстри уоч”. Според него трябва да се следи икономиката в динамика и да се пресмятат свързаните ефекти, които се получават във веригата.

Лъчезар Богданов: Трябва да се гледа в две посоки. От една страна всяко някакво намаление в данъците за труда, все пак води до позитивни стимули за заетостта, за позитивни стимули за доходите. От там в цялата верига на икономиката се създава малко повече добавена стойност. От гледна точка на бюджета трябва да се знае, че не всеки път, когато махнеш някакво данъчно облекчение или когато премахнеш някакъв данък или такса, веднага автоматично тези пари влизат в бюджета. Така че това са двете крайности, които трябва да се избягват. Ако правителството си мисли, че може да сложи навсякъде някакви данъци или да махне някакви съществуващи т.нар. дупки и веднага да умножи с калкулатора и да сметне, че ще събере тези пари още следващия месец в бюджета – това просто няма да се случи.

Лъчезар Богданов смята, че ако кабинетът трябва да избира между различни социални мерки, като например рязкото вдигане на минималната заплата, от тази гледна точка даването на ваучери е по-приемливо и по-безопасно.

По публикацията работи: БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна