Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нефтеното петно в Мексиканския залив е най-големият разлив в световната история

Петролното петно в Мексиканския залив от потъналата на 20 април нефтена платформа "Дийпуотър хърайзън" продължава да се разраства, като екологичната катастрофа по бреговете на Луизиана е неизбежна.

Около 5 хиляди барела петрол изтичат в морето всеки ден от мястото на изгорялата платформа, която се намира на около 80 км. от американското крайбрежие. На повърхността на океана в района на катастрофата петното вече е достигнало дължина 128 км и широчина 68 км.

По-рано днес губернаторът на Луизиана Боби Джиндъл поиска спешна помощ от правителството за защита на крайбрежието. В момента разливът се намира на по-малко от 30 км. от Луизиана, но теченията и силният вятър го насочват към бреговете й. В опит да спрат разпространението на петрола, екипи на бреговата охрана започнаха контролирано запалване на части от разлива, но мярката е само временна, тъй като на практика не е решен проблемът с източника му.

В интервю за Би Би Си Майк Милър, директор на "Сейфити Бос", компания за противопожарна защита, заяви, че бедствието може да има безпрецедентни последствия. "Очаквам това да бъде най-големият петролен разлив в света досега... (Спирането на разлива) може да отнеме месеци, буквално месеци... Може би единственото съпоставимо бедствие са пожарите в Кувейт след войната в Персийския залив през 1991 г."

Операцията за спиране на изтичането продължава, но се усложнява от огромната дълбочина на тръбата, която трябва да бъде спряна.

По публикацията работиха: Биляна Николова, БНР - Би Би Си, Ройтерс, Франс прес
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна