Eмисия новини
от 04.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

С колко ще се вдигне ДДС става ясно на 5 май

Решението с колко окончателно ще бъде увеличен ДДС ще бъде взето на 5 май, каза премиерът Бойко Борисов: "В момента експертите, специалистите, финансистите, икономистите смятат „за” и „против” и как можем да предпазим държавата от това, което се случва в Гърция, в Испания, в Португалия. Защото ако ги слушаме тези от ляво и от дясно, което говорят, в единия случай ще я докарам държавата до банкрут, в другия ще измрат хората. Гледал съм управлението и на едните, и на другите, така че нека да не ми се месят. Мисля, че ще намеря възможно най-добрия вариант."

Повишаването на ДДС ще доведе до ръст на цените, допълнително свиване на потреблението и обедняване на българските граждани, е становището на Българската търговско-промишлена палата. Освен това вдигането на налога ще принуди част от фирмите да преминат в сивия сектор.

Според организацията обявяването на една мярка за временна също може да има негативен ефект за икономиката, тъй като бизнесът няма да е в състояние да планира нито приходите си, нито плащанията си към бюджета. Практиката сочи също, че след като веднъж цените са се повишили, след свалянето на данъка може и да няма поевтиняване. От палатата смятат, че по-добрата антикризисна мярка е съкращаване на бюджетните разходи.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.