Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фулъм и Атлетико (Мадрид) ще спорят за трофея в "Лига Европа"

Отборите на Фулъм (Англия) и Атлетико Мадрид (Испания) ще играят във финала на втория по сила европейски клубен турнир по футбол "Лига Европа". Решаващият мач за трофея е на 12-ти май в германския град Хамбург. В полуфиналните срещи-реванш Фулъм победи като домакин Хамбургер ШФ с 2:1 и след 0:0 в първия мач се класира за финала. Атлетико (Мадрид) загуби с 1:2 като гост на Ливърпул след продължения, но благодарение на гола на Диего Форлан в 103-та минута ще играе на финала. Първата среща испанците спечелиха с 1:0 и са на финал заради гола отбелязан на чужд терен. С попадение на Младен Петрич от пряк свободен удар Хамбургер ШФ поведе като гост на Фулъм още в 22-та минута. Ударът бе отсъден заради нарушение на Дани Мърфи срещу Зе Роберто. С попадения само в рамките на седем минути през втората част - на Саймън Дейвис в 69-та и на Золтан Гера в 76-та минута домакините стигнаха до успеха.

"Това бе изключително важен гол за нас, изобщо може би най-важния гол, който съм отбелязвал и съм много щастлив", каза унгарския национал.

Това е първи европейски финал в историята на Фулъм. "Отборът показа невероятен дух и характер да се върне в мача след получен гол", добави австралийският вратар на Фулъм Марк Шварцер. Мачът на "Крейвън Котидж" започна със страхотна възможност за започналия като титуляр Боби Замора, който след двоен пас със Золтан Гера излезе сам срещу вратаря Франк Рост, който обаче спаси удара му. Замора до последно бе под въпрос за мача заради травма на ахилеса. През втората част домакините изцяло контролираха срещата. След като поведоха с 2:1 Хамбургер ШФ се хвърли в атака, но опитите не доведоха до попадение. В първата минута на добавеното време пропуск направи Рууд ван Нистелрой.

Още по-драматична бе срещата между Ливърпул и Атлетико (Мадрид). Гостите спечелиха първия мач с 1:0 у дома и имаха изключително тежка задача при гостуването си на "червените". В герой за испанците на "Анфилд" се превърна Диего Форлан, който вкара в 103-та минута. Въпреки че загуби с 1:2 Атлетико се класира за финала с общ резултат 2:2, но заради отбелязания гол на чужд терен. Редовното време на мача завърши при 1:0 за англичаните и след 1:0 за Атлетико в първия мач се стигна до продължения. Испанците се класират за финал за пръв път от 1986-та година насам. Алберто Акуилани в 44-та минута даде аванс на Ливърпул, а в 95-та Йоси Бенаюн покачи на 2:0. Още от началото на мача домакините показаха, че са твърдо решени да стигнат до финала и още в 30-а секунда Де Хеа трябваше да спасява удар на Бенаюн. Акуилани и Дирк Каут пропуснаха удобни положения в следващите минути, докато удар на Раул Гарсия бе спасен от Пепе Рейна. В 32-та минута гол на Ливърпул отбелязан от Даниел Агер с глава бе отменен поради засада. 12 минути по-късно Акуилани откри резултата, след като получи перфектен пас през центъра от Бенаюн. И двата отбора имаха по няколко възможности през второто полувреме, които обаче не успяха да реализират и се стигна до продължение. Пет минути след неговото начало Йоси Бенаюн се разписа за 2:0 след пас на Лукас. След гола на англичаните Атлетико се втурна в атака, тъй като само един гол щеше да бъде достатъчен за класирането на мадричани. В 103-та минута Хосе Антонио Рейес се пребори за топката с Джонсън и центрира добре пред наказателното поле, където сам бе оставен Диего Форлан. От близко разстояние уругваецът нямаше никакви проблеми да отбележи. "Това бе едно от най-забележителните представяния в историята на Атлетико", заяви бившият испанския национал Гилермо Амор, който коментираше мача за една от испанските телевизии. "След 2:0 ние се отпуснахме. Позволихме им да играят, сгрешихме и те ни наказаха", каза вратарят на Ливърпул Хосе Рейна, който поздрави Атлетико за успеха.

 

Турнир "Лига Европа", полуфинали-реванши:

Фулъм - Хамбургер ШФ - 2:1 (0:1)

голмайстори: 0:1 Младен Петрич 22, 1:1 Саймън Дейвис 69, 2:1 Золтан Гера 76

Фулъм се класира за финала с общ резултат от 2:1, след като първата среща завърши 0:0.

 

Ливърпул - Атлетико (Мадрид) - 2:1 след продължение

голмайстори: 1:0 Алберто Акуилани 44, 2:0 Йоси Бенаюн 95, 2:1 Диего Форлан 103

Атлетико (Мадрид) спечели първия мач с 1:0. Испанският тим се класира за финала според правилото за повече отбелязани голове на чужд терен.

Финал на 12-ти май в Хамбург на стадион "Нордбанк Арена":

Фулъм - Атлетико (Мадрид).

 

/И.Х./

По публикацията работи: БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени