Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Експертен, адвокатски и политически отпор получи идеята за нов наказателен съд

Експертен, адвокатски и политически отпор получи идеята да бъде създаден нов наказателен съд. На кръгла маса в парламента депутати от ГЕРБ обявиха предложенията си за промени в Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за съдебната власт, според които делата срещу организираната престъпност и корупцията ще се разследват от специализирани прокурори и се ще разглеждат от специализиран съд.

В подкрепа на новите структури застанаха главният прокурор, вътрешният министър, министърът на правосъдието, магистрати и депутати от ГЕРБ, "Атака" и Синята коалиция.

Опонентите на идеята пък коментираха, че България не е поставена в изключителност на ситуацията, за да се създават специализирани съдилища. Адвокат Даниела Доковска предположи, че целта е да има два вида съдилища - едно за масовите дела, а друго - за дела, които държавата иска да спечели задължително. Адвокатурата, неправителствените организации и опозицията акцентираха върху опасенията си, че се създават извънредни съдилища и ще бъдат нарушавани човешки права.

Главният прокурор и вътрешният министър Цветан Цветанов защитиха идеята.

Държавата днес се нуждае повече от всякога да превъртим Рубикона. В противен случай всичко останало е само див популизъм и никаква реална промяна за това, което трябва да направим. В България има възможност днес, след 20 години преход, да затворим тази страница.

Основен опонент на МВР беше председателят на Висшия адвокатски съвет Даниела Доковска.

Обстоятелството, че МВР е провело определен брой акции със задържани лица, това би трябвало да е рутинна работа на полицията. Не може да се обоснове нуждата от специализиран съд. Ние смятаме, че за съжаление целта е да се създадат два вида съдилища – един за масовите дела и друг за делата, които правителството на всяка цена иска да спечели.

По публикацията работи: Силвия Великова - БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна