Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сегашната политика в областта на възобновяемите енергийни източници заплашва икономиката

Заради погрешна икономическа политика през следващите 5 години цената на тока за индустрията може да нарасне с 33 на сто, а за населението с 29 на сто. Такава прогноза правят експерти от Българската стопанска камара.

Основна причина за евентуалното реализиране на недобрия сценарий е широкото използване на вятъра и слънцето при производството на електроенергия, което излиза скъпо. Така смята председателят на Стопанската камара Божидар Данев.

Трябва да се поощри и използването на ВЕИ и за други цели, например топлоснабдяване и охлаждане. Сегашната политика в областта на възобновяемите енергийни източници заплашва икономиката.

Готвим новия икономически балон, какъвто са възобновяемите енергийни източници. Опитваме се да го надуем, с което да довършим крехкото статукво на българската икономика.

Ако България изпълни ангажиментите си и до 2020 година 16 на сто от енергията у нас се произвежда от ВЕИ, цената на тока за бита може да нарасне с 113 процента. За да не бъде реализиран лошият сценарий, от Стопанската камара предлагат – предоговаряне на споразуменията с големите въглищни централи, приемане на териториален план за разпределението на ВЕИ, разработване на търговия със зелени сертификати. И още – привилегии не само при производството на енергия от вятър и слънце.

Няма засега привилегии за производството на електроенергия от биомаса, от водна енергия...
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени