Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бургаският апелативен съд също постанови отстраняване от длъжност на кмета Лечков

Бургаският апелативен съд потвърди решението на сливенските магистрати за отстраняване от длъжност на кмета Йордан Лечков. Той е обвинен в злоупотреби със служебно положение. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване. Йордан Лечков обаче има право да поиска нова процедура, в случай че разследването се забави и по него не бъдат извършвани достатъчно действия.

Йордан Лечков е обвинен в седем умишлени престъпления, четири от тях като квалификация са тежки. Това каза апелативният прокурор Любомир Петров. Той допълни, че служебното положение на обвиняемия създава опасност от укриване и подмяна на документи и оказване на натиск върху общинската администрация.

Не съм пречил на органите на досъдебното производство да изпълняват задълженията си, отговори в своя защита Йордан Лечков. Според него прокуратурата не познава Закона за местната власт и води разследването некомпетентно. На излизане от залата Лечков отказа коментар.

Адвокатът на подсъдимия Иван Ангелов отхвърли обвиненията, че Лечков е заплашвал общински служители.

Няма такъв служител, който да е излязъл и да е казал, аз съм заплашван. Седем обвинения мога да повдигна на прокурора тутакси и аз, те обвиненията не се теглят на килограм, обвиненията се правят в папки с доказателства, а не по вестниците.

Седем тома са събраните доказателства срещу кмета на Сливен Йордан Лечков. Той е обвинен в различен вид злоупотреби със служебно положение, извършени през 7-годишния период на управление на общината.
По публикацията работи: Даниела Костадинова - кор. на БНР в Бургас
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна