Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КБ ще внесе Закона за академичния състав в Конституционния съд

Коалиция за България е готова да внесе Закона за академичния състав в Конституционния съд, ако той остане в сегашния си вид. Това стана ясно след среща на депутати от левицата с представители на младите учени от организацията "Когито".

След като младите учени от БАН подкрепиха президентското вето върху Закона за академичния състав и се обявиха за доизчистване на спорните текстове, заявиха и основните позиции, които ще отстояват.

Ние ще настояваме пред комисията за образование и наука още веднъж много сериозен дебат по целия закон с опити той да се поправи.

Депутатите от левицата са скептични за шансовете законът да бъде преразгледан заради ветото на президента. Ваня Добрева, бивш заместник-министър на висшето образование каза:

Ние поемаме ангажимент техните предложения да бъдат вкарани в комисията за образование и наука, и заедно с това да подкрепим техните аргументи. Това, което те искат от нас, е законът в по-голямата си част да бъде предоставен на вниманието на Конституционния съд, нещо, което депутатите от Коалиция за България ще направят.
По публикацията работи: Станислава Пирчева - БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна