Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС въвежда нови мерки за справяне с кризи в транспорта

Европейският съюз се обедини около идеята за създаване на нов метод за справяне с управлението на риска и гарантиране на сигурността на гражданите при кризи, сходни на предизвиканата от вулканичния облак от Исландия.

На извънредна среща на министрите на транспорта от ЕС в Брюксел бе взето решение за създаване на кризисен координационен център, който ще включва Евроконтрол, Агенцията за безопасност на полетите, държавите-членки и други заинтересовани страни. Този център ще координира комуникацията в ситуация на криза и ще има правомощията да прилага незабавни мерки.

Испанският министър на транспорта Хосе Бланко Лопес, чиято държава председателства ЕС, заяви на пресконференция след края на срещата, че ще бъде изготвена "пътна карта" от експерти, която ще даде необходимите инструменти за справяне с подобни кризи.

По думите на Бланко Лопес заключенията не експертите ще дадат възможност на правителствата да реагират по-бързо при подобна ситуация. Лопес допълни: "Ще дадем най-голям приоритет на мерките, които ще ускорят пълното прилагане на единното европейско небе. Създаването на единно европейско небе е сред водещите цели на испанското председателство."

Европейският комисар за транспорта Сийм Калас заяви, че мерките ще доведат до по-голяма експедитивност при кризисна ситуация: "Трябва да сме бързи и гъвкави в нашия отговор. Трябва да направим всичко по силите си, за да гарантираме, че милиони хора и фирми никога няма да преживеят отново кризата от последните няколко седмици... Никога няма да компрометираме сигурността, но трябва да направим всичко възможно, за да защитим свободата на гражданите да пътуват."

По публикацията работиха: Биляна Николова, БНР - EbS

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени