Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България не е подобаващо представена в Дирекция "Международни отношения" на ЕК

България е сред 16-те страни в Европейския съюз, които не са подобаващо представени в Дирекция "Международни отношения" на Европейската комисия. Евродепутати предупредиха, че има опасност тази диспропорция да се пренесе и в бъдещата дипломатическа служба.

Бившият председател и настоящ член на външната комисия в европарламента Яцек Волски изнесе данни, според които предвидените бройки за Малта не са запълнени, а следваща в дъното на списъка е България.

"За страни като България полагащата се бройка е запълнена едва на 16.2 процента, за Кипър - 16.7, за Люксембург - 18.2, за Румъния - 18.3. Това е крещящ дисбаланс", каза евродепутатът, като добави, че други страни като Белгия, Франция и Испания, са надхвърлили квотите си в пъти. Той поиска при предстоящите допълнителни назначения от националните администрации да бъдат компенсирани тези разлики.

Българският евродепутат Андрей Ковачев, който също е член на външната комисия, каза, че в името на баланса, си струва, ако трябва, да бъде забавено още създаването на дипломатическата служба.
По публикацията работи: Диана Чепишева - кор. на БНР в Брюксел

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени