Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Управляващите взимат решение за ДДС и болничните

Очаква се на днешното заседания кабинета да вземе окончателно решение за това дали ДДС ще бъде повишен. Министрите ще обсъдят и въпросът с плащането на болничните и ще има ли ден, в който работещите ще остават без доходи.

Въпросът за вдигане на ДДС се дискутира доста време. Сметките за това колко приходи би осигурил всеки пункт вдигане на налога започнаха да се правят още при миналия кръг от срещи на партньорите на Тристранния съвет през март. Тогава премиерът Бойко Борисов беше категоричен: „Без да се повиши ДДС няма как да се излезе от ситуацията”.

В 60-те антикризисни мерки такава стъпка не беше записана. И пред синдикатите, и пред работодателите Борисов предупреди, че ако не се развалят старите договори на управляващите ДДС скача. „Всичките на тази маса са информирани от мен, че няма и да ги питам. Отивам и вдигаме ДДС.”

Само няколко седмици след като кабинета одобри пакета мерки стана ясно, че много от идеите не могат да започнат да действат преди началото на следващата година, просто, защото някои данъци не могат да се променят в крачка. В края на април въпросът за ДДС се върна на дневен ред. Министър-председателят потвърди, че се дискутират и по-високи ставки от 22%: "Има вариант за 23 и за 24%. В сряда ще ми направят разчетите и тогава ще кажа."

В понеделник, след поредната среща на синдикатите правителството и работодателите, председателят на Търговско-промишлената палата Цветан Симеонов обаче съобщи, че данъци няма да се вдигат. ДДС остава 20%. Финансовият министър Симеон Дянков е гарантирал това с оставката си. Какво ще се случи в крайна сметка ще чуем днес.

Очаква се и окончателното решение ще има ли ден, в който работника няма да получава болнични. Профсъюзите са категорично против, защото хората ще губят доходи. Едно е сигурно – НОИ ще плаща едва след четвъртия ден.

По публикацията работи: Нели Тодорова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени