Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложба "Габровските отличия" отбелязва 150-ата годишнина от обявяването на Габрово за град

Изложбата "Габровските отличия" е подредена в Регионалния исторически музей по случай 150-ата годишнина от обявяването на Габрово за град. В експозицията са показани около 150 ордена, наградни знаци и значки, носени от габровци.

Голяма част от колекцията от отличия, събирани дълги години, Историческият музей в Габрово показва за първи път. В изложбата са подредени някои редки и интересни медали, като този за ловна и литературна дейност.

Сред експонатите е и пълната колекция от сребърния военен орден за заслуга в трите му емисии – Батенбергова, Фердинандова и Борисова. Любопитна подробност, която историците припомнят, е че в индустриално Габрово са се произвеждали трибагрените лентички за ордените.

Изложбата, посветена на 150-годишния юбилей от обявяването на Габрово за градq отбелязва и друго събитие от най-новата ни история – учредяването на първия български орден за храброст. Създаден в разрез с Търновската конституция, която забранявала създаването на ордени у нас, той е връчен за първи път преди 130 години на българи и руси, били се в редовете на българското опълчение по време на Руско-турската война.
По публикацията работи: Велина Махлебашиева - кор. на БНР в Габрово

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна