Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БАН изрази възмущението си от намеренията на министър Игнатов

В протестна декларация учените от БАН заявяват категоричното си възмущение от намеренията на министъра на образованието Сергей Игнатов за разформироване на академията, които се представят пред обществото като реформа в науката.

В декларацията се казва, че опитвайки се да избяга от отговорността, че закрива БАН, министърът се прикрива зад инсинуации, че закривал само шапката на академията и давал свобода на институциите. Те минават поединично към министерства, управлението им се централизира в ръцете на ведомствена администрация, която няма капацитета да управлява науката.

Ликвидира се едно от най-големите предимства на извънуниверситетските научни центрове – техният неправителствен характер и комплексност. Това е в пълен разрез с практиката във всички страни на ЕС.

Предвижда се имотите на БАН, които сега са нейна частна собственост по закон, голяма част, придобити чрез дарения, да бъдат одържавени и превърнати в публична държавна собственост.

Подготовката за ликвидирането на академията, а и безпрецедентната кампания срещу нея, се води с участието на лица от властта от години. Според учените зад това стоят корпоративни интереси към имотите на академията.

Замисленият удар срещу БАН е оформен в проектозакон, създаден в пълна тайна от академичната общност. Призоваваме президента, депутатите и българската интелигенция да застанат зад каузата за запазване на БАН, се казва още в декларацията.

По публикацията работи: Александра Михайлова - БНР

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна