Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Анализатори: Целта на стабилизационния фонд на ЕС е да сплаши спекулаторите

Анализатори оценяват създадения от ЕС стабилизационен фонд като добро решение за гарантиране на сигурността на европейската валута.

Луц Ърбринг, политически анализатор от Берлинския свободен университет, коментира: "Стратегията, която приеха вчера финансовите министри (на ЕС), изглежда работи. Изваждат се огромно, наистина огромно количество пари, в размер на трилиони долари, за да се сплашат спекулаторите, че ако смятат да спекулират срещу еврото, ще си изпатят."

Според анализаторите най-важната характеристика на новия фонд е, че той по-скоро представлява гаранции, които всъщност всеки се надява никога да не се ползват. Както подчертава Луц Ърбринг: "Той не само спасява нашите съседки, а помага на еврозоната. Помагаме на самите себе си. Зад него стои личния интерес. Смятам, че повечето държави от еврозоната съзнават това."

Министрите на финансите на ЕС успяха да постигнат споразумение по новия механизъм на стойност 750 милиарда евро преди отварянето на финансовите пазари тази сутрин. Държавите-членки ще участват в пакета с 440 милиарда евро, Европейската комисия ще предостави 60 милиарда евро, а останалите 250 милиарда евро ще бъдат предоставени от МВФ.

По публикацията работиха: Биляна Николова, БНР - Би Би Си, Франс прес

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна