Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България ще продължи да оказва съдействие на Черна гора

България ще продължи с всички сили да оказва съдействие на Черна гора, заяви външният министър Николай Младенов. Той каза това пред своя черногорски колега Милан Рочен, чиято страна очаква да получи статут на кандидат за членство в ЕС. Двамата обсъдиха активизирането на икономическите връзки между двете страни.

За всички нас от Западните Балкани е много важно, че сред членовете на ЕС и НАТО има близки страни от района като България, която иска да ни помогне, заяви външният министър на Черна гора, след като посрещна българския си колега. Николай Младенов потвърди подкрепа за членството на страната.

Именно за това България сега поема много по-активно позицията в защита на разширяването, като двете страни заедно могат много силно да говорят в ЕС за нуждата процесът на разширяване към Западните Балкани да не спира и всяка страна да се оценява на базата на нейните достойнства и постижения.

Нуждата от връзки между бизнеса бе призната между двамата първи дипломати, които се разбраха за срещи на експертно ниво. Черна гора усвоява над 90% от предприсъединителните еврофондове, предвидени за нея, за строежа на ВЕЦ-ове, пречиствателни станции и други, от което може да се възползва България, според Милан Рочен.

Черна гора е в процес на реализирането на мащабни инфраструктурни проекти и вярвам, че български компании могат да проявят интерес.

Рочен каза още, че все повече български туристи посещават страната му. Външните министри са обсъдили и варианти за откриване на самолетна връзка между българската и черногорската столица.
По публикацията работи: Николай Кръстев - пратеник на БНР в Подгорица
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна