Eмисия новини
от 09.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Депутатите решиха да се въведе нова такса - за депониране на отпадъците

Да се въведе нова такса - за депониране на отпадъците. Това решиха депутатите с приетите на второ четене промени в Закона за управлението на отпадъците. Идеята за новата такса е при обезвреждането на отпадъците чрез депониране в регионално или общинско депо тя да се отчислява в полза на общината, на чиято територия се намира депото, или на общината, която има учредено право на строеж върху определения терен за изграждане на депото.

От БСП изразиха притеснение, че с тази такса ще се натоварят допълнително общините и гражданите. Зам.-министърът на екологията Евдокия Манева отговори:

Затова тази минимална такса – тя се заделя, комулира се в специална сметка, но с нея разполагат общините. Нито един лев от тези отчисления, които ние предвиждаме по финансовия механизъм, няма да отидат за нищо друго, освен по предназначение, и те ще принадлежат на общините. Така че няма никакви основания за безпокойство, че ще се създаде някаква ситуация, която да затруднява гражданите. Напротив.

Размерът на таксата ще бъде определян с решение на кабинета, решиха още депутатите.
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от
Будител на годината 2020