Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Валерий Тодоров: Бъдещето е на хибридното радио

Предстои изграждането на шороколентова оптична свързаност между националните радио-, регионалните радиостанции и кореспондентските пунктове. Тя ще осигурява достъп до интернет, обмен на данни и звукови програми. Това каза генералният директор на БНР Валерий Тодоров във Варна по повод 8-ата международна среща на регионалните радиотелевизионни и телекомуникационни организации и производителите на техника за радиоразпръскване.

Бъдещето е на хибридното радио. Радиото, което ще може да вмести в себе си всичко – и картинката, и образа, и текста, и всичко ще може да се приема едновременно. Смятам, че БНР през последните няколко години направи много, за да се подготви за този старт. Ние още две години преди старта на цифровото законодателство пуснахме своя цифрова технология.

Ще напомня, че през 2007 година започна излъчването на програма "Хоризонт" по технологията DVBT, това е телевизионната технология, която предстои да се внедри като цифровизация на телевизията.

Така, че, надявам се, с внедряването на тези две технологии БНР, като обществена медия, изпълнява едно от основните изисквания, заложени в препоръките на Съвета на Европа, да предлага не само широк, открит, обективен, плуралистичен поглед върху събитията в страната, в чужбина, но същевременно предлага достъп на всички видове платформи.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени