Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК: България не е готова да приеме еврото

Европейската комисия излезе със заключение, че България не е готова да приеме еврото.

Естония изпълнява всички критерии за приемане на еврото, и Европейската комисия препоръчва тя да се присъедини към Еврозоната от 1-ви януари 2011-а. За България и останалите страни извън Еврозоната обаче заключението е, че още не са готови да приемат общата европейска валута. Основните проблеми у нас са описани в представения днес в Брюксел Конвергентен доклад на Европейската комисия, който оценява подготовката за Еврозоната.

Натрупаният у нас свръхдефицит за миналата година според Европейската комисия е резултат от неблагоприятната икономическа среда и има временен характер – очаква се той да бъде овладян още към средата на тази година.

В същото време обаче от Комисията смятат, че дефицитът е значително над допустимия праг от 3 процента, затова придвижват напред – към Съвета на министрите, процедурата за свръхдефицит. Освен това – Европейската комисия отбелязва, че дупката в бюджета е продължила да се разширява и в началото на 2010-а – заради слаба събираемост на приходите и по-високи от очакваните разходи.

Заключението е, че "има значителна несигурност" за овладяването на бюджетния дефицит в България. Отделно от това, за страната ни е записано, че все още не изпълнява още 3 критерия - за ценова стабилност, защото инфлацията остава над допустимите стойности, както и за обменните курсове и за дългосрочните лихвени равнища. Като друг проблем е отбелязано разминаване с европейското законодателство по отношение на БНБ, което може да й попречи да се интегрира в Европейската система на централните банки.
По публикацията работи: Диана Чепишева - кор. на БНР в Брюксел
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна