Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До 2012 година всички страни от ЕС трябва да внедрят цифровизацията

С решение на Европейската комисия до 2012 година всички страни от Европейския съюз са задължени да внедрят цифровизацията - това каза професор Кирил Конов по време на Осмата международна среща на регионалните радио, телевизионни и телекомуникационни организации и производителите на техника за радиоразпръскване, която се провежда в куротния комплекс "Златни пясъци" и е организирана от БНР.

Професор Конов обаче е скептик по отношение на спазването на срока от България, тъй като освен Българското национално радио, никой сериозно не се е заел с внедряването на новите технологии. Той поясни, че цифровизацията дава възможност да се икономиса честотен обхват, а единственото условие за потребителите е да си купят цифрова приставка.

Даниел Сове-Гоашон, председател на работната група за цифровизация на телевизиите в Европа, която подготвя техническите изисквания за внедряването им, заяви, че цифровизацията е неизбежна и позволява потребителите да получават много повече програми на честотата, на която преди са приемали само една.

Голямото предимство - посочи Гоашон - е, че по този начин можете да гледате телевизия през интернет, а аналоговото излъчване не го позволява. Освен това програмите са с много високо техническо качество, във Франция има 40 цифрови програми и 12 с още по-високо качество.

За разлика от Франция, където потребителите на кабелна телевизия са 7 процента, в България абонатите на кабелни телевизии преобладават. Добрата новина за потребителите е, че въвеждането на цифровизацията увеличава конкуренцията и кабелните оператори са принудени да намалят цените за абонатите си.

Гоашон каза още, че в почти всички страни от Централна и Западна Европа е въведена цифровизацията, с изключение на Средиземноморието и Балканските страни, сред които е и България. С чувство за хумор френският експерт посочи, че скоро всички ще бъдат принудени да въведат цифровизацията, защото вече няма кой да произвежда резервни части за аналоговите предаватели.
По публикацията работи: Даниела Стойнова - кор. на БНР във Варна

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна