Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Не може да се говори за масово използване на СРС в България

Очаква се до края на месеца да бъдат готови резултатите от проверките за използване на специални разузнавателни средства в София. Това каза председателят на ресорната подкомисия в Народното събрание Веселин Методиев.

Към момента експертите са посетили 20 области в страната. До средата на годината ще бъдат готови справките за използването на специални разузнавателни средства и от останалите 8 области. Дотогава ще бъдат изработени технологията на тематичните проверки в различните институции – съд, прокуратура, МВР и ДАНС, обясни председателят на подкомисията Веселин Методиев.

На заседание в Комисията по правни въпроси днес ще бъде обсъдено дали е необходимо да бъдат увеличени правомощията на подкомисията и тя да поеме контрола за следенето в интернет. Председателят на подкомисията за използване на специални разузнавателни средства Веселин Методиев поясни, че до момента активността на използването на специални разузнавателни средства се е преценявала по общия брой искания и общия брой веществени доказателства.

Според Методиев е важно да се види на колко хора са били засегнати човешките права. Веселин Методиев бе категоричен, че изобщо не може да се говори за масово използване на специални разузнавателни средства в България, защото за изминалата 2009 г. има около 1200 веществени доказателствени средства, направени след употребата на специални разузнавателни средства, над 10 хил. искания и над 3400 засегнати лица.
По публикацията работи: Георги Софронов – БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени