Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евроинтеграцията е най-добрата гаранция за човешките права в Босна и Херцеговина

Евроинтеграцията е най-добрата гаранция за спазването на човешките права в Босна и Херцеговина. Това заяви външният министър Николай Младенов, след като се срещна с премиера на Република Сръбска в Баня Лука.

След като посети мюсюлманската съставна част на Босна и Херцеговина, Николай Младенов, въпреки препоръките на някои местни политици, отиде и в доминираната от етнически сърби страна, за да потвърди подкрепата си за евроинтеграцията на Босна.

Пътят към интеграцията в ЕС е най-добрата гаранция както за правата на човека, така и за развитието на регионите, защото Европа има нужда от силни региони, които да могат да доставят на своите граждани истински услуги и истинска сигурност.

Премиерът на Република Сръбска Милорад Додик заяви, че няма опасност за териториалната цялост на Босна и Херцеговина и за Дейтънските договорености. Те разпределят териториалното управление между мюсюлмани, хървати и сърби.

Додик обаче намекна, че е възможна промяна в Конституцията за повече самостоятелност на управлението на сръбската част. Тя е определяна като по-силна икономически и с по-централизирана администрация от политически фрагментираните бошняци в Сараево.

Виждам Босна и Херцеговина след няколко години без върховен представител и без протектората, под който в момента живеем. Ако някой поставя под въпрос Дейтънското уреждане на Босна и Херцеговина, то това означава, че поставя под съмнение самата Босна и Херцеговина.

В страната предстоят ключови парламентарни избори през октомври.
По публикацията работи: Никола Миладинов - БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени