Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиерът призна, че министър Дянков е сбъркал за гръцката криза и Еврозоната

„Единствена грешка на Дянков е очакването му, че гръцката криза няма да е толкова голяма и че тази година ще ни поканят в Еврозоната”. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на парламентарния контрол в отговор на критиките на левицата, че министърът на финансите Симеон Дянков не се справя с икономическата криза.

"Ако сега мога да върна времето назад, нямаше да приема този бюджет. Щях да го приема с 2 млрд. дефицит и да ви оставя да се обяснявате защо не сте си събрали приходите. Грешката на Дянков беше, че той очакваше, че кризата в Гърция няма да е такава и ще ни поканят в Еврозоната. Това е неговата грешка, по която ние, всички, тръгнахме, за да защитим интереса на държавата. Ние не сме направили дефицита," обясни Борисов.

Финансовият министър Симеон Дянков заяви, че не само той е допуснал грешки по отношение на кризата в Гърция. Така той отговори на думите на премиера. "Моят отговор е, че понеже предишната неделя всички финансови министри от ЕС плюс МВФ, плюс ЕЦБ всички се събрахме и казахме, че нещо трябва да се предприеме. Това показва, че не само аз съм подценил какво става в Гърция, а и ЕЦБ, МВФ, Световната банка, Европейската банка за възстановяване и развитие и всички останали финансови министри," каза Дянков.

Не смятам, че е критика и не смятам, че се губи доверие към мен. Това заяви  още финансовият министър. Много финансови министри не можаха да предвидят случващото се в Гърция, а доверието на международните институции към мен не е спаднало, допълни Дянков. Според него изненадите са били две – анексите към договорите, сключени от предишното правителство и проблема с Гърция – нещо, което е трудно за предвиждане.

Дянков беше категоричен още, че еврооблигации няма да издаваме. Това ще ни струва твърде скъпо – плащането на лихвите по подобни книжа, около 200 млн. лв. годишно. С МВФ няма да говорим за споразумение и заем, нямаме такива нужди. Ще си извършим реформите, ще спестим от държавните разходи, а докато се стабилизира бюджетът, ще използваме пари от фискалния резерв, но всъщност не ставало въпрос за 2 млрд., както се коментира неофициално през последните дни. Колко точно ще се вземе от резерва, ще е ясно следващата седмица.

По публикацията работи: БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени