Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

7% повече приходи за митниците, 160 млн. лв са събрани от акцизи

Близо 800 милиона лева от внос са събрали митниците за първите четири месеца на годината. Това е увеличение с близо 7 процента в сравнение с миналата година. Над милиард и 160 милиона лева, пък, са събраните приходи от акцизи. Всичко това обяви по време на парламентарния контрол премиерът Бойко Борисов.

С въпросите си към премиера Коалиция за България атакува антикризисните мерки на правителството. Бойко Борисов беше категоричен: "От началото на годината са събрани 1, 169 милиард лева приходи от акцизи, от които на търговците са възстановени около 260 милиона лева, с 98 милиона лева или с 60 процента повече спрямо същия период на миналата година. За първите четири месеца на 2010 година са възстановени почти 100 милиона лева за унищожените цигари със стар образец на бандерол, което е причината за по-високия размер на възстановения акциз и една от високия размер на възстановения акциз и една от причините за по-ниския нетен размер на акцизите през 2010 година."

От БСП видяха разминаване в тези цифри. Те напомниха, че гражданите могат да бъдат излъгани, че парите са събрани до момента, в който трябва да бъдат платени. Затова Антон Кутев попита: "Как, като събирате толкова много, се оказва, че за първите три месеца на годината имате 1, 6 милиард недосъбрани? Как? Това е тежък недостатък на финансовия Ви министър. Какво трябва да стане в държавата, за да освободите това недоразумение, финансовия министър Симеон Дянков?"

На следващото заседание на МС ще бъде приет и новият състав на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол. Борисов отхвърли обвиненията на Коалиция за България, че се спира приватизационният процес с бавенето на новия състав. Премиерът обясни, че сегашните членове на агенциите продължават да реализират своите действия.

По публикацията работи: Добромир Видев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени