Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фермерски организации поискаха да бъдат увеличени директните плащания към тях

Организации на фермери поискаха да бъде намален делът на Програмата за развитие на селските райони при финансирането на селскостопанските производители, а за сметка на това да бъдат увеличени директните плащания към тях. Фермерите заявиха това в Пловдив на дискусия за общата селскостопанска политика на ЕС след 2013 г.

Според председателя на Националната асоциация на млекопроизводителите Михаил Тачев Програмата за селските райони покрива около 50% от цената на проектите, а останалите пари бенефициентите трябва да си ги намират сами. Банките не ни отпускат кредити, защото се водим рисково производство, и така усвояeмостта на средствата по тази програма на практика е нулева, посочи Тачев.

Зам.-министърът на земеделието Цветан Димитров каза, че страната ни ще иска след 2013 г. финансирането в селското стопанство да остане в рамките на общ бюджет за страните от ЕС, а не да се ренационализира. В противен случай стопаните в по-бедните страни, като България, ще са ощетени за сметка на по-богатите. Общата селскостопанска политика на ЕС в сегашния си вид е несправедлива към новоприсъединилите се държави, каза още Димитров.

По публикацията работи: Михаил Миковски - Радио Пловдив
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна