Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подновяват приемането на проекти по Програмата за развитие на селските райони

Приемането на проекти по Програмата за развитие на селските райони ще бъде подновено от 14 юни. Министър Мирослав Найденов и директорът на фонд „Земеделие” Калина Илиева представиха промените по прилагането на програмата.

850 млн. лв. вече са изплатени по Програмата за селските райони, съобщи Калина Илиева. След препоръки от Брюксел, в наредбите по програмата са направени промени, които според фонд „Земеделие”, ще гарантират прозрачност. С промените се ограничава възможността свързани фирми да получават финансиране и да надвишават лимита по съответните мерки и се изискват 3 оферти при разходи за стоки и услуги над 15 хил. евро.

На кандидати, които са създали изкуствени условия за кандидатстване, ще бъде отказвано финансиране, обясни министър Найденов. Най-типичната злоупотреба в това отношение е по мярка „Млад фермер”, в която има възрастово ограничение за кандидатите. "Родителите гледат стопанството, но получават средствата, пишат ги на сина, а него като го търсят на всичкото отгоре го намират студент в Англия и си купил кола с парите. Това е примерът, който е нарицателен за изкуствени условия," обясни министър Найденов.

Министерството вече е отправило искане за пренасочване на средства от по-неатрактивни мерки към такива, по които парите са изчерпани. Дали ще получим такова разрешение, ще стане ясно след междинната оценка на програмата през септември.

По публикацията работи: Веселина Миланова - БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени