Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В смолянското село Кутела започна хайка за мечката човекоубийца

В смолянското село Кутела започна хайка за мечката, която уби 65-годишния Никола Шиков. От министерството на околната среда и водите днес дадоха разрешение на ловното стопанство "Кормисош" за отстрела на дивото животно.

В хайката са се включили повече от 15 души - ловци, специалисти от екоинспекцията, от горското стопанство и жители на селото. Няма никаква гаранция, че мечката ще бъде открита, тъй като времето е сухо и трудно може да се хване следа, освен това в този период гората се разлиства, терените са пресечени и ще затрудни издирването, коментират ловджии.

Мечката ще бъде застреляна, ако няма малко мече, съобщи министърът на околната среда Нона Караджова. Ако се установи, че има мече, двете животни ще бъдат настанени в зоопарк.

През последните 30 години нямаме информация мечка да е нападала човек, дори първите данни показват, че животното не е нападнало човека, с цел да бъде изяден човекът, т.е. за да се нахрани, а просто явно е била някаква стресова ситуация, тъй като специалистите казват, че след зимен сън мечките са много гладни. Особено ако има и малко, те са изключително раздразнителни.

По съвместен проект между екоминистерството и Сдружението за дива природа "Балкани" ще бъдат дадени 80 електропастири – устройства за охрана на стопанствата. Ще ги получат животновъдите, чиито стопанства са нападнати от мечки и на пчеларите, които са претърпели щети, съобщи Михаил Михайлов, началник на Отдел "Защитени територии".

В нашия проект също е предвидено най-малко на 10 мечки да бъдат сложени GPS-устройства, което ще позволи тяхното непрекъснато следене на движението, включително това може би ще бъде най-достоверната информация, в случай че някоя от тези 10 мечки нанася щети на определен стопанин.

От 2007 година се отчита повишаване на боря на нападенията от мечки върху стопанствата с животни и пчелините. Тогава са били 36, а през 2009 година - 126. Но според Михаил Михайлов това не означава драстично увеличение, а показва, че повече стопани са декларирали щетите и са получили парично обезщетение.

Жителите на смолянското село Кутела са потресени от случая с нападението на мечка над техен съселянин. Според местните хора популацията на мечки е доста висока и нападенията ще зачестяват.

Гражданин: Срещала съм се на 2 метра с нея. От един път ми скочи на пътя от един храст. И аз се разревах, и тя се разрева. И мъжът ми, докато дойде, и тя си избяга нагоре. Направо си е страшно. Те идват мечките дотук, до къщата.

Хората от Кутела се гневят на законите, които обезценяват човешкия живот.

Гражданин: За да убиеш мечка, трябва да платиш 9-10 000, а мечката, като убие човек – нищо. Никой не взима мерки, не обръща внимание. Като стане трагедията и е късно, тогава вече се сещат, че тук има народ, че има хора, че живеем по селата с мечки. Трагедия голяма е.

Окръжната прокуратура в Смолян е образувала досъдебно производство по случая.

 

По публикацията работи: Радостина Чернокова - кор. на БНР в Смолян
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна