Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правителството прави всичко възможно, за да подобри инвестиционния климат

Правителството прави всичко възможно, за да подобри инвестиционния климат. Това каза министърът на икономиката Трайчо Трайков по повод данните на БНБ, че спадът на инвестициите у нас през първото тримесечие е около 1 милиард евро. Според Трайков проблемът се усеща и в други страни, а за да бъде решен, трябва да се промени имиджът на страната.

Рекордният спад е не само при нас, а и при съседите. Обаче цялото правителство има като фокус развиването на основите на този имидж. Това са, както знаем, са инфраструктура, добра бизнес среда, образование, здравеопазване, съдебна система, правоохранителни органи.

От своя страна председателят на Българската стопанска камара Камен Колев прогнозира, че тенденцията за спад в инвестициите ще продължи и през следващите месеци.

Може би и текущото и следващото тримесечие ще има ефект на тези негативни тенденции. Виждате и спадът на БВП не е никак малък. Първото тримесечие - минус 4 процента...

Новите разпоредби за инвестициите предвиждат намаляване на прага, в случай че инвеститорът осигурява определен брой работни места, както и насърчаване на нови дейности, в т. ч. творчески.
По публикацията работи: Андрей Борисов - БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени