Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Известният руски предприемач и бивш олигарх Михаил Ходорковски обяви гладна стачка

Известният руски предприемач и бивш олигарх Михаил Ходорковски, който излежава 8-годишна присъда и в момента е подсъдим по още едно дело, обяви гладна стачка. Протестът му е срещу нежеланието на съда да се съобрази с приетите наскоро законодателни промени, които отменят ареста докато трае съдебния процес. 

Преди няколко дни руски съд удължи ареста на Михаил Ходорковски, който се намира в следствен изолатор в Москва, до приключване на второто дело срещу него за присвояване и незаконна продажба на петрол.  В писмо до Върховния съд бившият директор на петролната компания „Юкос” обяснява, че започва гладна стачка не заради себе си, а заради предприемачите, които могат да се окажат в подобна ситуация, когато съдът грубо нарушава правата им.

Според приетите наскоро по инициатива на руския президент законодателни промени, лица, които са заподозрени за икономическите престъпления, не могат да бъдат държани в ареста по време на процеса. Бившият олигарх заявява, че ще прекрати гладната стачка едва когато президентът Дмитрий Медведев покаже, че е запознат с хода на процеса срещу „Юкос”.

Редица наблюдатели смятат, че мотивите за съдебното преследване и осъждането на Ходорковски са политически. Бившият олигарх, който допреди няколко години беше най-богатият в Русия предприемач, си навлече гнева на Кремъл след като прояви властови амбиции.

По публикацията работи: Васко Михайлов - кор. на БНР в Москва

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна